Selvforsyning af tomater
I år markerer det første år, hvor jeg ikke har købt en eneste tomatplante eller tomatfrø. Alle tomater, der spirer i køkkenhaven i år, stammer fra frø, jeg har høstet og gemt fra sidste og forrige år. Så hvad angår frø til spiring af tomatplanter, opnår vi selvforsyning af tomater på dette område. Vi dyrker mange forskellige typer tomater – røde, gule, grønne, sorte og flerfarvede. Tomaterne er i alle størrelser fra de små ribstomater og søde cherrytomater, til de helt store bøftomater, der langsomt modner, men til gengæld giver et stort udbytte ved sensommeren. De helt sorte tomater tager længst tid at modne, men de smager til gengæld fantastisk. Ved at plante alle disse forskellige sorter får vi friske tomater hele sommeren og langt ind i efteråret. Her er et galleri af tomater fra sidste år:
Når jeg høster tomatfrø, er jeg lidt doven. Jeg vælger de flotteste tomater, skærer dem over, og spreder frøene ud på køkkenrulle eller te- eller kaffefiltre. Efter at have ladet dem tørre til al fugtighed er væk, pakker jeg dem ned. I april tager jeg mit frøpapir, klipper det i passende stykker, og lægger det i små potter med jord. Jeg fugter frøpapiret grundigt, før jeg drysser lidt jord over frøene. En uge senere spirer mange små tomatplanter, og jeg udvælger de flotteste spirer, mens resten forsigtigt fjernes og kasseres. Denne metode har vist sig at være effektiv for mig, og jeg har ikke oplevet frø, der ikke kunne spire.
Folk spørger mig ofte om mine tomatplanter er drivhus- eller frilandstomater. Jeg har ikke tomater som jeg kun planter ude i haven eller inde bag drivhusets glas. Jeg har ikke oplevet at en tomat kun ville gro og sætte tomater det ene eller det andet sted. Dem i drivhuset modner tidligere end frilandstomaterne, så i drivhuset sætter jeg en cherrytomat, en almindelig tomat og en bøftomat. Så får vi de små tidlige tomater fra drivhuset først, og senere har vi de store tomater. Alle tomaterne i haven modner lidt senere end tomaterne i drivhuset, til gengæld er mængden fra frilandstomaterne så mange gange større.
Selvforsyning af tomater?
Men selvom vi er selvforsynende med tomatfrø, er vi ikke helt selvforsynende med de tomater, vi høster. Så enten skal vi plante flere planter, eller også skal vi finde en anden måde at gemme tomaterne på. Dog har jeg netop i denne uge brugt den næstsidste pose frosne tomater fra fryseren til at lave en lækker tomatsuppe. Jeg fryser dem ned ved først at vaske dem grundigt, og så har jeg en lille bakke øverst i fryseren, hvor de bliver lagt enkeltvis i et døgn. Når de er helt frosne, bliver de lagt ned i store frostposer. På denne måde fryser tomaterne ikke sammen, og jeg kan hente det antal tomater fra fryseposen som jeg skal bruge. De bliver overhældt med varmt vand, så det er nemt at fjerne skindet og lægge dem direkte i gryden.
Det er meget imponerende at vi stadig har tomater i fryseren. 2023 var ikke et godt ‘tomat-år’ for mig. Vi måtte vente længe på at få de første tomatplanter i jorden på grund af tørke og kulde, og da varmen endelig kom, kom der også masser af regn. I år er jeg spændt på hvordan det kommer til at gå med tomaterne. Jeg har plantet tomaterne lidt senere i år, fordi jeg sidste år brændte inde med mange tomatplanter som blev til små skravl af for lidt lys og plads. Jeg har heller ikke plantet lige så mange som sidste år, vi ender med ca. 65 tomatplanter.
Vi glæder os helt vildt til at gå ud i haven og plukke den første tomat, og se om 2024 bliver året hvor vi opnår fuld selvforsyning af tomater.